Home
Lajme
Aktivitetet
Service
Muzike
Motive nga Kosova
Per ne / Impressum
 Linke Interesante
PAVARESIA
Pro Art
 MBRETËRIA DARDANE

1. Krijimi i Mbretërisë Dardane   

Në shek. IV p.K. u krijua Mbretëria Dardane, e cila shtrihej në territorin e Kosovës së sotme e të krahinave të tjera përreth. Kufijtë e saj shkonin në veri deri te qyteti i Nishit, kurse në jug deri në Kukës dhe në rrjedhën e sipërme të Vardarit. Mbreti i parë dardan që njohim, është Longari. Pas tij erdhën mbretërit Bato dhe Monun.
Rolin kryesor në mbretëri e luajti fisi i dardanëve. Në këtë mbretëri bënin pjesë edhe fise të tjera, ndër të cilat njohim galabrët dhe thunatët.  
Dardania ishte e njohur në botën e lashtë për tokat e saj të gjëra e pjellore, për punimin e arit dhe për përpunimin e produkteve blegtorale. I njohur ka qenë veçanërisht djathi dardan.  
Shoqëria ilire e dardanëve mbështetej në sistemin skllavopronar. Shkrimtarët antikë tregojnë se dardanët kishin aq shumë skllevër, sa vetëm njëri prej tyre mund të kishte deri në 1000 veta e ndoshta edhe më shumë. Secili nga këta skllevër punonte tokën. Në kohë lufte skllevërit merrnin pjesë në ushtri, duke pasur si prijës pronarin e tyre.  
Mbretëria Dardane kishte krijuar një ushtri të fuqishme dhe të organizuar shumë mirë. Veçori e luftëtarëve dardanë ishte se ata hidheshin të gjithë së bashku në sulm dhe po kështu së bashku tërhiqeshin me radhë të shtrënguar, duke mos lënë në sheshin e luftës as të plagosurit e tyre.
Forcat e kësaj ushtrie u treguan sidomos në shek. III p.K., kur dardanët qenë në gjendje të mbroheshin nga dyndjet e fuqishme të keltëve, të cilët zbritën nga Evropa Qendrore. Madje dardanët treguan gatishmërinë të ndihmonin edhe Maqedoninë, që të përballonte këto sulme.  
Siç dëshmojnë shkruimtarët e lashtë, historia e mbretërisë Dardane është e mbushur me luftëra të pandërprera kundër Maqedonisë dhe më vonë kundër romakëve. Me mbretërinë Ardiane, dardanët mbajtën marrëdhënie miqësore, por patën edhe konflikte., të shtyrë nga aristokracia skllavopronare, që luftonte për interesa të ngushta, dhe kjo pati pasoja shumë të rënda ekonomike politike si për ardianët, ashtu edhe për dardanët.  
Në mesin e shek. III p.K., kur sundonte mbreti Longar, ushtritë dardane u përpoqën të shtrijnë kufijtë e tyre deri në brigjet e Adriatikut duke shfrytëzuar faktin që ushtritë ardiane të mbretreshës Teuta ndodheshin në Epir. Ky operacion ushtarak fillimisht pati sukses, por me kthimin e ushtrive ardiane nga Epiri, dardanët u detyruan të lëshonin tokat e pushtuara e të ktheheshin në kufijtë e mëparshëm. Pas kësaj Longari i drejtoi ushtritë e tij në jug dhe pushtoi tokat e Mbretërisë Paione, që ndodheshin në veri të kufijëve të Maqedonisë.
2. Luftërat e dardanëve kundër maqedonasve  
Rreth vitit 231 p.K. luftimet ndërmjet dardanëve dhe maqedonasve morën përmasa të gjera, sa që mbeti i vrarë edhe mbreti maqedonas Dhimitri II. Pas vdekjes së tij, dardanët i shpeshtuan sulmet në Maqedoni, derisa Antigon Dozoni i detyroi të largoheshin nga mbretëria e tij. Kur mbreti maqedonas Filipi V ndodhej në luftë me grekët, në vitin 219 p.K., dardanët vërshuan përsëri kundër Maqedonisë. Ushtritë maqedonase u detyruan të ktheheshin në trojet e tyre dhen për të përforcuar kufijtë veriorë pushtuan qytetin më të madh të Paionisë, Bylazorën (Velesi).  
Në vitin 216 p.K., ushtritë dardane ndërmorën një operacion të fuqishëm ushtarak kundër Maqedonisë, duke zënë 20.000 robër. Ata zbritën deri në fushën e Argos, në brigjet e lumit Haliakmon. Kjo fushatë u ndoq nga kundërsulme të reja që bëri Filipi V kundër dardanëve, duke u shkaktuar atyre humbje të rënda në ushtri.  
Në vitin 200 p.K., mbreti dardan Bato, së bashku me ardianët e mbretër të tjerë ilirë, lidhën aleancë  me romakët kundër Maqedonisë. Kjo i shtyu dardanët të ndërmerrnin sulme të reja në jug të kufirit të tyre.
Dardanët nuk pushuan luftërat për të çliruar tokat që ndodheshin në jug të mbretërisë së tyre, toka që dikur i përkisnin Mbretërisë Paione dhe që i mbante të pushtuar Maqedonia, duke u mbyllur kështu atyre rrugët tregtare që i lidhnin me krahinat jugore të Ballkanit.
Duke mos qenë në gjendje të ndërprisnin sulmet dardane, maqedonasit bënë marrëveshje me fiset kelte të bastarnëve, që këta të fundit të zhduknin popullsinë ilire të dardanëve dhe të vendoseshin vetë në tokat e tyre. Kjo gjë nuk u arrit. Dardanët i thyen ushtrit kelte dhe çliruan tokat që ata kishin pushtuar. 
Edhe pasi u shkatërruan Mbretëria Ardiane dhe ajo e Maqedonisë, Dardania vazhdoi të ishte ende e lirë, ndonëse nga aleanca me romakët dardanët nuk arritën përfitimet e dëshiruara. Romakët nuk u dhanë tokat e Paionisë, por vetëm të drejtën për të tregtuar kripë. 
   
3. Luftërat e dardanëve kundër romakëve 
Luftërat e dardanëve kundër romakëve vazhduan për shumë vjet me ashpërsi shumë të madhe , në rrethanat kur senati romak synonte të shtrinte pushtimet e tij në të gjitha tokat ilire dhe të arrinte deri në Danub. Edhe pas shqetësimeve që u shkaktoi rifillimin e sulmeve kelte, dardanët i vazhduan inkursionet e tyre kundër Maqedonisë, e cila ishte kthyer tashmë në provincë romake.
Dardania u bë pengesë serioze për shumë vjet me radhë për ushtrinë pushtuese romake, të cilat nuk hiqnin dorë nga synimet e tyre. Megjithëkëtë në vitin 97 p.K., romakët arritën të vinin nën varësi të përkohshme dardanët dhe fise të tjera fqinje, të cilat më vonë i ripërtrinë forcat dhe u shkaktuan humbje të rënda romakëve. Aq të vështira ishin këto luftëra për romakët, sa kur konsulli romak Kurioni përgatitej me 5 legjione të nisej në luftë kundër Dardanisë, njëri nga këto legjione ngriti krye dhe nuk pranoi t’i bindej komandantit të vet të shkonte në këtë luftë që ushtarët e quanin të rrezikshme. 
Romakët i krahasonin dardanët me kuçedrën e Lernës, e cila, edhe kur ia prisnin të gjitha kokat që kishte, i ringjallte përsëri. Me këtë krahasim ata shprehnin qëndreshmërinë e madhe të dardanëve ndaj kundërshtarit.  
Pas luftrave të gjata me romakët, nga fundi i shek. I p.K., dardanët e humbën pavarësinë e tyre dhe hynë nën varësinë e plotë të Romës.
 
DARDANËT DHE DARDANIA SIPAS AUTORËVE ANTIKË  
1. Galët u shtuan kaq shumë, saqë nuk i nxinte më toka ku kishin lindur. Emri i galëve kaloi kaq tmerr, saqë edhe ata mbretër që nuk ishin sulmuar ende, e blinin paqen me shuma të mëdha të hollash. Vetëm mbreti i Maqedonisë. Ptolemeu, e priti i shkujdesur lajmin e afrimit të galëve. Ai u soll në përbuzje ndaj propozimeve të dardanëve, të cilët i çuan fjalë se mund t’i jepnin 20.000 luftëtarë në ndihmë Kur ia thanë këto fjalë mbretit të dardanëve, ai u përgjigj se së shpejti mbretëria e lavdishme maqedonase do të binte nga papjekuria e një të riu të prapë. Pompei trogu (Justini) shek. I, p.K 
  
2. Madje edhe burrat mbajnë në Ilirinë e sipëme të dorës rrathë ari, që vinin nga Dardania, dhe prandaj quheshin dardanë. Plini, shek. I    

3. Dardanë janë edhe galabrët, te të cilët është një qytet i vjetër, dhe thunatët. Dardanët muzikën nuk e lënë mënjanë, po përkundrazi përdorin gjithmonë fyje e vegla me korda. Këta banojnë në thellësi të vendit. Straboni, shek. I  
 
 
4. Konsulli K. Kurioni, në luftën e Dardanëve , kur njëri nga pesë legjionet, duke ngritu krye, iu shmang shërbimit ushtarak dhe tha se nuk kishte ndërmend të ndiqte komandantin e paparsyeshëm në një ekspeditë të vështirë e të rrezikshme, urdhëroi katër legjionet të dilnin të armatosur. Pastaj u dha urdhër ushtarëve të legjionit kryengritës të dilnin të paarmatosur.Pastaj u dha urdhër ushtarëve të legjionit kryengritës të dilnin të armatosur dhe të zbërthyer dhe në prani të ushtrisë tjetër i vuri të presin kashtë, u tërhoqi flamujt, u hoqi emrin dhe i shpërndau ushtarët në legjionet e tjera. Frontini, shek. I  
5. Megjithëse Antoni i shkretoi viset e dardanëve dhe të fqinjëve të tyre, ai nuk guxoi të pengonte kalimin e tyre dhe, në një rast tjetër, kur ai u tërhoq me kalorësit, dardanët i dëbuan me forcë prej vendit këmbësorët e rrethuar, duke u marrë edhe plaçkën
(viti 59 p.K.)
Dion Kasi, shek. II  

FJALOR
Konsull    –   Në Romën e vjetër, titull shtetëror me detyra të larta
Legjion    –   Njësia më e madhe e ushtrisë romake
Provincë  –   Në Romën e lashtë territori i pushtuar i popujve të tjerë, i drejtuar nga    mëkëmbës romakë
   
BURIMI: Historia e Popullit Shqiptar  -  për shkollat e mesme -  Prishtinë - Kosovë - 1998


 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Mbretëresha Dardane

Punim balte i Mbretëreshës Dardane
rreth 3500 p.e.s.

 The Dardanian Goddess 3500 BC.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 Iliria dhe Trojet e fiseve Ilire

 ILIRIA - Harta e Ilirise ku shifen edhe Trojet ku jetuan Dardanet e vjeter.      Harta e KOSOVES


 
Përqindja e shqiptarëve në disa vende të Ilirisë


 KOSOVA në regjion


  Fiset Ilire


Viset ku flitet Shqipja dhe dialektet e saja/ sipas stud. Gjerman


Per me shume Histori Klikoni ne:

Parahistoria_Thoti - fliste shqip

Ilirët ,

Mesjeta shqiptare ,

Shqipëria nën sundimin osman ,

Rilindja Kombëtare

Illyrier.info (Gjermanisht)

  
 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


1. Bajram Osmani  - Ravensburg          
2. Luljete Osmani - Ravensburg          
3. Ekrem Gogaj - Ravensburg          
4. Mevlude Gogaj - Ravensburg          
5. Nashide Hasani - Ravensburg          
6. Sefedin Hasani  - Ravensburg          
7. Teuta Neziri - Ravensburg          
8. Ali Neziri -  Ravensburg          
9. Xhevdet Ajeti - Bad Waldsee          
10. Muhamet Kelmendi - Ravensburg          
11. Isah Ismajlaj - Ravensburg          
12. Mehmet Gogaj - Ravensburg          
13. Afrim Pllana - Austri          
14. Shyqeri Mejzinolli - Weingarten          
15. Remzi Zeneli - Ravensburg          
16. Valon Zymeri - Ravensburg          
17. Hamza Kelmendi - Weingarten          
18. Ali Sopjani - Ravensburg          
19. Azem Berisha - Beienfurt          
20. Shpend Jakupi - Ravensburg          
21. Blerim Hajdaraj - Ravensburg          
22. Driton Lata - Weingarten          
23. Jeton Lata - Weingarten          
24. Bekim Meholli - Ravensburg          
25. Ilaz Meha - Ebenweiler          
26. Feim Musliu - Ravensburg          
27. Musah Ismajlaj - Ravensburg          
28. Shaban Krasniqi - Ravensburg          
29. Mehmet Berati - Ravensburg          
30. Halil Zymeri - Ravensburg          
31. Naser Zymeri - Ravensburg          
32. Ibrahim Hasani - Ravensburg          
33. Jashar Pepaj - Ravensburg          
34. Mustaf Dautaj - Ravensburg          
35. Shaqir Miroci - Ravensburg          
36. Cene Hasani - Ravensburg          
37. Bujar Arifi - Ravensburg          
38. Gezim Kondirolli - Ravensburg          
39. Afrim Hoxha - Ravensburg          
40. Rifat Rexhepi - Tettnang          
41. Hajriz Hyseni - Aulendorf          
42. Ejup Fetahu - Aulendorf          
43. Sami Elmazi - Tettnang          
44. Isuf Ramadani - Grünkraut          
45. Selim Kelmendi - Weingarten          
46. Avni Kongjeli - Weingarten          
47. Gezim Tafolli - Weingarten          
48. Nexhmedin Dervisholli - Friedrichshafen          
49. Kibir Azizi - Ravensburg          
50. Bilal Bilalli - Ravensburg          
51. Agim Iseini - Weingarten          
52. Nysret Elmazi - Ravensburg          
53. Jetmir Beqiri - Ravensburg          
54. Xhezmi Ameti - Ravensburg          
55. Gafar Ameti - Ravensburg          
56. Jusuf Farizi - Aulendorf          
57. Ollamon Bilalli - Ravensburg          
58. Imer Omeri - Ravensburg          
59. Musli Beqiri - Ravensburg          
60. Besnik Dauti - Weingarten          
61. Zenel Pepaj - Ravensburg
62. Selim Kastrati - Hannover          
63. Jalldyze Kastrati - Hannover          
64. Besim Ibishi - Schaffhausen         
65. Bajram Ibishi - Schaffhausen          
66. Flamur Hasani - Oberhausen          
67. Shefqet Berisha - Ravesburg          
68. Ruzhdi Baftiu - Weingarten          
69. Shaban Paloja - Tettnang          
70. Lulzim Osmani - Tettnang          
71. Bujar Halili - Weingarten          
72. Xhevdet Hasani - Bad Waldsee          
73. Rexhep Elezaj - Ravensburg          
74. Daver Jupa - Friedrichshafen          
75. Enis Imeri - Amtzell          
76. Asllan Dibrani - Stuttgart          
77. Alban Hasani - Weil am Rhein          
78. Jusuf Ramadani - Ravensburg                
79. Xhemil Dalldyshi - Ravensburg
80. Jeton Hyseni - Ulm
81. Fatime Hyseni - Ravensburg
82. Luljete Ajeti - Ravensburg
82. Sali Mjekiqi - Vogt
83. Bahri Mehmeti- Wangen
84. Idriz Canolli - Ravensburg
85. Flamur Kelmendi - Ravensburg
86.


               

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


Impressum   
 

Verein: 

Shoqata Kulturore Dardania e.V.
Kulturverein Dardania e.V.

Ernst-Kretschmer-Str.6
88214 Ravensburg

Deutschland:
Tel.: +49 (0) 751 1 44 50
Handy: 0173 80 339 70

Amtsgericht Ravensburg, VR 877

Internet: www.dardania-rv.de
E-Mail:  info@dardania-rv.de 

Vorsitzender: 
Bajram Osmani 
 

Anschrift: 


Shoqata Kulturore Dardania e.V.
Kulturverein Dardania e.V.

Ernst-Kretschmer-Str.6
88214 Ravensburg

Deutschland:
Tel.: +49 (0) 751 1 44 50
Handy: 0173 80 339 70
 
Internet: www.dardania-rv.de
E-Mail:  info@dardania-rv.de 
  

Copyright: 

Vervielfältigungen jeder Art sind nur mit ausdrücklicher Genehmigung des Vereins gestattet. Die Aufnahme in Online-Dienste und Internet sowie die Vervielfältigung auf Datenträger dürfen nur nach vorheriger schriftlicher Zustimmung des Vereins erfolgen 
 

Haftung: 

Die Beiträge und Inhalte auf www.dardania-rv.de  werden mit Sorgfalt recherchiert. Dennoch wird eine Haftung ausgeschlossen. 

Wichtiger Hinweis zu allen Links: 

Der Kulturverein Dardania e.V. ist nicht für die Inhalte fremder Seiten verantwortlich, die über einen Link erreicht werden. Diese Erklärung gilt für alle auf dieser Homepage angebrachten Links, die nicht auf Webseiten des Vereins weisen. 
 

Freistellungsbescheid:

Wir sind wegen Förderung der Heimatpflege und Heimatkunde nach dem letzten uns zugegangenen Freistellungsbescheid des Finanzamts Ravensburg, Steuernummer 77052/08180, vom 25.11.2008 für die Jahre 2005 – 2007 nach § 5 Abs. 1 Nr. 9 des Körperschaftsteuergesetzes von der Körperschaftsteuer befreit. 

Gemeinnützigkeit:

Der Verein ist als gemeinnützig im Sinne der steuerlichen Vorschriften anerkannt. 
   

© by Dardania e.V. 2005 - 2015


Të nderuar vizitorë !

Duke ju deshiruar mireseardhje ne Web faqen tone te re, e ndjejme te nevojshme te ju informojme se ajo eshte ende ne perpunim e siper. Besojme se se shpejti do te perfundojne punet dhe ju do ta keni mundesine per qasje te plote ne Web faqen e re te Sh.K.Sh. "DARDANIA" Ravensburg
Llogarisim ne mirekuptimin tuaj ! 

Me nderime: Stafi realizues


Im Moment bereiten wir die Inhalte für diesen Bereich vor. Um Sie auf gewohntem Niveau informieren zu können, werden wir noch ein wenig Zeit benötigen. Bitte schauen Sie daher bei einem späteren Besuch noch einmal auf dieser Seite vorbei.

Vielen Dank für Ihr Interesse!


Thuaje flalën tënde   < Kliko

 
 
Top